Přírodní materiál – mnoho lidí dnes dává přednost přírodním materiálům, co se týče oděvů, obuvi, bytových doplňků, nábytku, hraček a mimo jiné i vybavení kuchyní. Raději smaží palačinky na litinových pánvích se smaltovaným povrchem namísto teflonu, vaří v kvalitním nerezovém či smaltovaném nádobí a také se vyhýbají kuchyňským pracovním deskám např. ze syntetického lamina. Z přírodních materiálů máte na výběr dřevo, kámen, sklo, nerezovou ocel anebo keramiku.
Odolnost nemá konkurenci – pokud byste mezi sebou porovnávali jakost materiálu kuchyňských pracovních desek https://bydesign.cz/page/desky, co se týče odolnosti vůči mechanickému, termickému a chemickému namáhání, keramické desce se nevyrovná žádná jiná.
Vysoké teploty – na desku z keramiky položíte rozpálený hrnec nebo pánev a nic se nestane, protože materiál bez problémů zvládá teploty do tří set stupňů Celsia. Toto si například na desce ze dřeva nebo z lamina nemůžete dovolit.
Krájení přímo na desce – stalo se vám někdy, že jste na návštěvě u přátel zahlédli poškozenou desku z lamina, kde se na ní její majitel pokoušel krájet zeleninu? Pokud také patříte k lidem, kteří rádi krájí přímo na desce, s tou keramickou to možné je. Nemůžete ji ani poškrábat, ani v ní vytvořit vrypy z krájení.
Nevadí jí rozlité kyseliny a louhy – mnohým deskám vadí rozlitý čaj, káva, pomerančový džus, rajčatový protlak a další organické kyseliny či zásady. Keramice to nevadí vůbec. Klidně si jí polijte koncentrovanou šťávou z citronů.
Snadno ji vyčistíte – udržet v čistotě keramiku je nesmírně jednoduché. Stačí běžný saponát a trocha vody anebo soda s octem. Vaše deska bude po celou dobu jako nová.
Pozor, je křehký – při běžných úkonech v kuchyni vám deska vydrží mnoho let a bude stále vypadat k světu, ovšem pozor! Keramické pracovní desky jsou křehké a musíte být opatrní například v situacích, kdy vám na desku upadne z větší výšky hrnec – třeba z horních skříněk kuchyňské linky.